Rondleiding door de wijnkelders van Madeira met wijnproeverijen

Rondleiding door de wijnkelders van Madeira met wijnproeverijen

Rondleiding door de wijnkelders van Madeira met wijnproeverijen

Als wijnliefhebber is het eiland Madeira een waar paradijs op aarde. Gelegen in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko, staat dit Portugese eiland bekend om zijn heerlijke wijnen. Tijdens mijn recente reis naar Madeira had ik het geluk om een rondleiding te krijgen door de beroemde wijnkelders van het eiland, gevolgd door een aantal onvergetelijke wijnproeverijen. In dit artikel deel ik graag mijn ervaringen met jullie.

De geschiedenis van Madeira wijn

De geschiedenis van Madeira wijn gaat terug tot de 15e eeuw, toen Portugese ontdekkingsreizigers het eiland ontdekten. Door de unieke klimatologische omstandigheden op het eiland, zoals de constante warmte en vochtigheid, bleek Madeira een ideale plek te zijn voor wijnbouw. De wijnen van Madeira werden al snel populair over de hele wereld, vanwege hun unieke smaak en lange houdbaarheid.

De verschillende soorten Madeira wijn

Tijdens mijn rondleiding door de wijnkelders van Madeira kreeg ik de kans om verschillende soorten Madeira wijn te proeven. De belangrijkste categorieën zijn:

  • Versterkte wijnen: Deze wijnen worden versterkt met brandewijn om hun alcoholgehalte te verhogen en ze langer houdbaar te maken.
  • Droge wijnen: Deze wijnen hebben een hoger zuurgehalte en worden meestal gedronken als aperitief.
  • Zoete wijnen: Deze wijnen hebben een hoger suikergehalte en worden vaak gedronken als dessertwijn.

De rondleiding door de wijnkelders

De rondleiding begon in een van de oudste wijnkelders van Madeira, waar de gids ons meenam door het hele proces van wijnproductie. Van de oogst van de druiven tot het rijpen van de wijn in eiken vaten, alles werd tot in detail uitgelegd. Ik was vooral onder de indruk van de enorme vaten waarin de wijn lag te rijpen, sommige wel honderden jaren oud.

Na de rondleiding was het tijd voor het hoogtepunt van de dag: de wijnproeverij. We kregen de kans om verschillende soorten Madeira wijn te proeven, elk met zijn eigen unieke smaakprofiel. Van de zoete Malmsey tot de droge Sercial, ik ontdekte al snel mijn favorieten.

Mijn favoriete Madeira wijnen

Tijdens de wijnproeverij ontdekte ik een aantal wijnen die me bijzonder goed bevielen:

Wijnsoort Smaakprofiel
Malmsey Zoet, met tonen van karamel en gedroogd fruit
Sercial Droog, met citrus en bloemige aroma’s
Verdelho Halfzoet, met kruidige en nootachtige smaken

De smaak van Madeira wijn

Wat Madeira wijn zo bijzonder maakt, is de unieke smaak die ontstaat door het oxidatieproces tijdens het rijpen in eiken vaten. Dit geeft de wijn een complex en rijk smaakprofiel, met tonen van noten, karamel en gedroogd fruit. De lange houdbaarheid van Madeira wijn zorgt er ook voor dat de smaak zich blijft ontwikkelen en verfijnen na verloop van tijd.

De perfecte combinatie met gerechten

Door de diverse smaakprofielen van Madeira wijn zijn er talloze mogelijkheden om de wijn te combineren met gerechten. Zo past de zoete Malmsey perfect bij desserts zoals chocoladetaart, terwijl de droge Sercial goed samengaat met schaal- en schelpdieren. Het is dan ook een aanrader om tijdens je bezoek aan Madeira een wijn-spijscombinatie te proberen.

Conclusie

Al met al was mijn rondleiding door de wijnkelders van Madeira met wijnproeverijen een onvergetelijke ervaring. Ik heb niet alleen veel geleerd over de geschiedenis en productie van Madeira wijn, maar ook genoten van de heerlijke smaken die het eiland te bieden heeft. Of je nu een doorgewinterde wijnliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een unieke culinaire ervaring, een bezoek aan de wijnkelders van Madeira mag zeker niet ontbreken tijdens je verblijf op het eiland. Proost!

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer Madeira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *