Museu de Arte Sacra in Funchal

Museu de Arte Sacra in Funchal

Inleiding

Tijdens mijn recente bezoek aan het prachtige eiland Madeira, heb ik het Museu de Arte Sacra in Funchal bezocht. Dit museum, gelegen in het historische centrum van de hoofdstad Funchal, biedt een unieke kijk op de religieuze kunst en cultuur van het eiland. In dit artikel wil ik mijn ervaring delen en meer vertellen over dit bijzondere museum.

De geschiedenis van het museum

Het Museu de Arte Sacra werd opgericht in 1955 en is gevestigd in een voormalig bisschoppelijk paleis uit de 18e eeuw. Het museum heeft een indrukwekkende collectie religieuze kunstwerken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, liturgische voorwerpen en kerkelijke gewaden. Veel van deze werken dateren uit de 15e tot de 19e eeuw en geven een fascinerend inzicht in de geloofsuitingen van de bevolking van Madeira door de eeuwen heen.

De collectie

De collectie van het Museu de Arte Sacra is zeer divers en omvat onder andere prachtige retabels, heiligenbeelden, kerkmeubilair en zilverwerk. Een van de hoogtepunten van het museum is het imposante zilveren processiekruis, dat dateert uit de 16e eeuw en rijkelijk versierd is met symbolische religieuze motieven.

Belangrijke werken

  • Schilderijen van lokale kunstenaars uit de 18e en 19e eeuw
  • Houten beelden van heiligen, zoals de heilige Catarina van Alexandrië
  • Liturgische gewaden en paramenten
  • Zilveren kelken en schalen die gebruikt werden tijdens de eredienst

De architectuur

Het bisschoppelijk paleis waarin het Museu de Arte Sacra is gevestigd, is op zichzelf al een bezienswaardigheid. Het gebouw is prachtig gerestaureerd en heeft nog veel van zijn oorspronkelijke architectonische kenmerken behouden. Bezoekers kunnen genieten van prachtige binnenplaatsen, weelderig versierde plafonds en antieke meubels die de sfeer van vervlogen tijden ademen.

Praktische informatie

Het Museu de Arte Sacra is geopend van dinsdag tot en met zondag en de toegangsprijs bedraagt slechts enkele euro’s. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door deskundige gidsen die meer vertellen over de kunstwerken en de geschiedenis van het museum. Het is een aanrader voor liefhebbers van religieuze kunst en geschiedenis.

Adresgegevens

Adres: Rua do Bispo 21, Funchal, Madeira
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur
Toegangsprijs: €5 voor volwassenen, €2 voor kinderen en senioren

Conclusie

Al met al was mijn bezoek aan het Museu de Arte Sacra in Funchal een waardevolle en interessante ervaring. De diversiteit en schoonheid van de kunstwerken, gecombineerd met de rijke geschiedenis van het museumgebouw, maakten dit tot een absoluut hoogtepunt van mijn reis naar Madeira. Ik kan dit museum dan ook van harte aanbevelen aan iedereen die geïnteresseerd is in religieuze kunst en cultuur.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer Madeira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *