de historische irrigatiekanalen van Madeira

de historische irrigatiekanalen van Madeira

De historische irrigatiekanalen van Madeira

Als reiziger naar het prachtige eiland Madeira word je al snel geconfronteerd met de indrukwekkende irrigatiesystemen die het landschap doorkruisen. Deze eeuwenoude kanalen, ook wel bekend als ‘levadas’, zijn van onschatbare waarde voor de landbouw op het eiland en spelen een belangrijke rol in de geschiedenis en cultuur van Madeira.

De geschiedenis van de levadas

De levadas vinden hun oorsprong in de 15e eeuw, toen de Portugezen het eiland koloniseerden en behoefte hadden aan water voor de landbouw. Door middel van een ingenieus systeem van kanalen, dat water uit de bergen naar de drogere delen van het eiland leidde, konden gewassen worden verbouwd en kon de bevolking van voldoende voedsel worden voorzien.

De aanleg van de levadas was een bijzonder staaltje vakmanschap, waarbij het bouwen van stenen aquaducten en het graven van tunnels door de steile bergwanden een grote uitdaging vormden. Toch slaagden de bouwers erin om honderden kilometers aan irrigatiekanalen aan te leggen, die tot op de dag van vandaag in gebruik zijn.

Het nut van de levadas

De levadas zijn niet alleen van historisch belang, maar vervullen ook een praktische functie in het hedendaagse Madeira. Dankzij deze irrigatiekanalen kunnen boeren in de hooggelegen gebieden van het eiland gewassen verbouwen, zoals bananen, suikerriet en druiven. Het water dat uit de bergen stroomt, voorziet de terrasvormige velden van de benodigde voeding en vocht, wat resulteert in een vruchtbare oogst.

Bovendien bieden de levadas ook mogelijkheden voor toerisme op Madeira. Wandelaars kunnen langs de kronkelende kanalen wandelen en genieten van adembenemende uitzichten over het bergachtige landschap. De levada wandelingen zijn dan ook een populaire activiteit onder bezoekers van het eiland.

De techniek achter de levadas

Het bouwen van een levada vereist een goed begrip van hydraulica en civiele techniek. Het water wordt via gravitatie naar beneden geleid, waarbij het hoogteverschil tussen de bergen en de akkers wordt benut. Om de kanalen te onderhouden en eventuele verstoppingen te verhelpen, worden regelmatig inspecties uitgevoerd en reparaties uitgevoerd waar nodig.

Een interessant aspect van de levadas is het feit dat ze zich aanpassen aan het reliëf van het landschap. De kanalen volgen natuurlijke contouren van de bergen, waarbij tunnels en aquaducten worden gebruikt om obstakels te overbruggen. Op sommige plaatsen zijn de levadas slechts een paar meter breed, terwijl ze op andere plekken uitgroeien tot indrukwekkende waterwegen.

Conclusie

De historische irrigatiekanalen van Madeira vormen een uniek en fascinerend aspect van het eiland. De levadas getuigen van het vakmanschap en doorzettingsvermogen van degenen die ze hebben aangelegd en onderhouden, en dragen bij aan de vruchtbaarheid en schoonheid van het landschap.

Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, techniek of gewoon graag wandelt in de natuur, een bezoek aan de levadas van Madeira mag niet ontbreken tijdens je verblijf op dit betoverende eiland.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer Madeira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *