Architectonisch erfgoed van Madeira verkennen

Architectonisch erfgoed van Madeira verkennen

Architectonisch erfgoed van Madeira verkennen

Als liefhebber van architectuur en geschiedenis was ik onlangs op het prachtige eiland Madeira, gelegen in de Atlantische Oceaan. Madeira staat bekend om zijn weelderige natuur, maar ook om zijn rijke architectonisch erfgoed. Tijdens mijn verblijf heb ik verschillende historische bouwwerken bezocht en de fascinerende geschiedenis van het eiland ontdekt. Hieronder deel ik mijn ervaringen en aanbevelingen voor een onvergetelijke reis naar Madeira.

Historische gebouwen

Op Madeira zijn er tal van historische gebouwen te vinden die de rijke geschiedenis van het eiland weerspiegelen. Een van de meest opvallende bouwwerken is de Sé Cathedral in Funchal, de hoofdstad van Madeira. Deze indrukwekkende kathedraal dateert uit de 15e eeuw en combineert gotische en manuelijnse stijlelementen. Een bezoek aan de kathedraal is een absolute must voor liefhebbers van historische architectuur.

Daarnaast zijn er ook tal van herenhuizen en paleizen te bewonderen op Madeira. Een van de meest opmerkelijke is het Palácio de São Lourenço, een fort dat werd gebouwd in de 16e eeuw ter verdediging tegen piraten. Tegenwoordig dient het als residentie van de president van Madeira en is het deels opengesteld voor het publiek.

Belangrijke historische gebouwen op Madeira:

  • Sé Cathedral
  • Palácio de São Lourenço
  • Fortaleza do Pico
  • Quinta das Cruzes

Traditionele architectuur

Naast de historische gebouwen zijn ook de traditionele huizen van Madeira een lust voor het oog. De typische Quintas, landhuizen met weelderige tuinen, zijn kenmerkend voor het eiland. Deze huizen werden vroeger gebruikt als zomerresidenties voor de adellijke families van Madeira en stralen nog steeds een sfeer van grandeur uit.

Een ander voorbeeld van traditionele architectuur zijn de typische A-frame huisjes, genaamd ‘palheiros’. Deze kleine huisjes zijn gebouwd van steen en hout en dienen vaak als opslagruimte voor landbouwwerktuigen of als vakantiehuisjes voor de lokale bevolking.

Kenmerken van traditionele architectuur op Madeira:

Kenmerk Beschrijving
Quintas Landhuizen met weelderige tuinen
Palheiros Kleine huisjes van steen en hout

Architectonische rondleidingen

Om het architectonisch erfgoed van Madeira optimaal te verkennen, raad ik aan om deel te nemen aan een architectonische rondleiding. Tijdens zo’n rondleiding wordt u begeleid door een deskundige gids die u alles kan vertellen over de geschiedenis en architectuur van het eiland. U leert zo niet alleen de bekendste bezienswaardigheden kennen, maar ontdekt ook verborgen pareltjes die u anders misschien zou missen.

Daarnaast zijn er op Madeira ook diverse musea en tentoonstellingen gewijd aan de architectuur en geschiedenis van het eiland. Een bezoek aan bijvoorbeeld het Casa das Mudas Art Center is een aanrader voor wie meer wil weten over de hedendaagse architectuur van Madeira.

Aanbevolen architectonische rondleidingen op Madeira:

  1. Historische wandeling door Funchal
  2. Architectuurtoer langs Quintas en Palácios
  3. Avontuurlijke trektocht naar verlaten dorpen

Conclusie

Het verkennen van het architectonisch erfgoed van Madeira is een ware ontdekkingstocht door de geschiedenis van het eiland. Van indrukwekkende historische gebouwen tot charmante traditionele huizen, Madeira heeft voor liefhebbers van architectuur veel te bieden. Ik raad dan ook iedereen aan om tijdens een bezoek aan Madeira de tijd te nemen om de prachtige bouwwerken van het eiland te bewonderen en te genieten van de unieke architectonische schoonheid die Madeira te bieden heeft.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer Madeira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *